E-sportsbetting

SpelKontroll

 

E-sport är en förkortning av elektronisk sport och det handlar om organiserade matcher och turneringar med pengar i potten på spel inom kategorierna realtidsstrategi, FPS-spel, Multiplayer Online Battle Arena och sport. Några exempel på populära spel är Counter-Strike Go, League of Legends och Starcraft II.

Det är under 2000-talet som denna nya sport har fått fotfäste bland allmänheten, och intresset har väckts för att betta med riktiga pengar på e-sport.För varje dag som går så blir e-sport mer och mer betraktad som en riktig sport, vilket har medfört att de större bettingsidorna har börjat se potentialen i att erbjuda spelare riktiga odds för att göra matcherna mer intressanta att följa. E-sportsbetting har blivit vanligare och vanligare på senare år eftersom events och turneringar streamas online och det är i stort sett som att titta på fotboll eller andra sporter med kommentatorer, tävlande lag, spelarintervjuer och hejande publik.

Så funkar det med e-sports betting

E-sport betting är mycket större än vad man tror och man beräknar att cirka 150 miljoner personer regelbundet tittar på en e-sport. Även på plats i arenor börjar det bli större. De totala intäkterna från e-sport är än så länge mindre än för de traditionella sporterna och detta beror främst på att det finns färre stora regelbundna evenemang. Inom Counter-Strike GO som är en av de mest populära spelen så spelas det numera i princip stora turneringar varje vecka med miljontals kronor i vinstpengar. Inför de stora tävlingarna så spelas det alltid kval och dessa kan liknas vid traditionellt seriespel.

Störst antal aktiva spelare har spelet League of Legends där över 100 miljoner personer är aktiva varje månad. Den största prispotten inom E-sport hittills var vid turneringen The international för Dota 2. Prispotten var 20 miljoner dollar som totalt 16 olika lag gjorde upp om. Prispengarna inom E-sport har ökat mycket de senaste åren på grund av att det har blivit mer populärt att tävla inom spel.

Chans att hitta bra odds i e-sport

När det gäller e-sports betting så betraktas marknaden som ganska ny. Tillgången till statistik och resultat har inte kommit så långt och det betraktas fortfarande som en mindre sport hos spelbolagen och därför är inte resurserna på att sätta odds inför varje match så stora. Detta kan innebära att det finns bra övervärden i de odds som erbjuds. Det är vanligt att man överskattar en favorits vinstchanser. Det innebär att oddsen för att satsa på det andra laget ofta är attraktiva. Spelen är väldigt jämna idag och det är mindre och mindre som skiljer rent tekniskt mellan lagen.

Så här bettar man på e-sport

Det är ingen större skillnad mellan vanlig sportsbetting och e-sportsbetting. Precis som när man lägger vanliga sportsbet så finns det även många olika varianter av betting på e-sport men det är fortfarande vanligast att betta på vilket lag som är vinnare. I takt med att sporten växer så ökar de olika betting alternativen. Det gäller att betta på det lag som man tror kommer vinna en e-sport match.

Ju högre oddsen är för ett lag, desto mindre chans är det beräknat att det laget vinner. Det ger dock mer pengar om laget med högst odds vinner. En viktig punkt som ger den som bettar en stor fördel när man tittar på e-sportsbetting är möjligheten till bra information är stor. Man har en naturlig kontakt med spelarna. Många av de absolut bästa spelarna tjänar mycket av sina pengar genom att visa när de spelar på sidor som exempelvis YouTube.

Kom i kontakt med spelarna för tips

Pratar i mikrofon

Om man betalar en mindre summa för att följa dessa spelarna så kan man chatta med dem direkt. På så sätt kan man snabbt bilda sig en uppfattning om det är något som kan påverka resultatet i en kommande match så som exempelvis sjukdom. Innan man bettar på en match är det en rekommendation att undersöka hur tidigare möten för lagen har slutat. Man bör även undersöka nuvarande form på laget, ändringar i laget med mera.

Man kan följa proffsen genom att titta på alla e-sportligor och turneringar eller läsa om dem. Det är bra att lära sig lagens olika svagheter och styrkor, favoritkartor, vilka hjältar man föredrar att spela och så vidare. Ett annat tips är att följa proffsen på sociala medier så som Facebook och Twitter. På dessa sätt kan man få en inblick i proffsens personliga liv och ta del av information som man kan ha nytta av när man ska välja hur man ska betta.

Välj spelbolag

Utbudet av e-sport varierar från spelbolag till spelbolag så man måste se till att det man vill betta på finns tillgängligt. Spela bara på bettingsajter som har spellicens, alltså bolag som opererar sin verksamhet på ett lagligt vis. På så viss slipper man drabbas av oseriösa bolag. Jämför även sajternas bonusar så som välkomstbonusar och insättningsbonusar, dessa kan variera mellan sajterna.

För att få en så trevlig och rolig spelupplevelse som möjligt är det även viktigt att sektionen för e-sportsbetting är lätt att hitta, är användarvänlig och enkel. I takt med att tv-spels intresset har ökat, så växer intresset enormt runt e-sport och även spelbolagen har insett detta och erbjuder oftast väldigt roliga och intressanta marknader att betta på. Här finns det chans att hitta väldigt fördelaktiga odds. För att göra det så enkelt som möjligt, så gör en snabbkoll i e-sport sektionen och se vad som passar dig bäst. Det kan ju bero på vilka spel du föredrar t.ex.