Oddsräkning

Det som brukar vara det absolut svåraste att sätta sig in i och förstå när man börjar med betting är det här med oddsräkning. Hur man räknar ut odds, hur man skriver ut odds och hur man läser de odds som spelbolagen erbjuder på sina bettingsajter. Faktum är att det finns flera olika sätt att räkna odds på och beroende på var i världen spelbolaget befinner sig eller har sin bas, så kan det se olika ut. Dock finns det tre sorters odds som är de allra vanligaste och dem man förmodligen kommer att stöta på när man sätter igång med min betting.

Svensk oddsräkning

När man spelar på odds i Sverige, på bettingsajter som ägs av svenska spelbolag eller spelbolag inom EU så är det vanligast att man får se det som kallas för decimalodds. Det betyder att man skriver ut oddsen på de olika utfallen i decimalform. Det innebär även att de odds man ser berättar för dig exakt hur stor utdelningen kommer att bli om det blir det vinnande resultatet och man har satsat på det. Alltså berättar inte decimalodds hur stor chans det är att utfallet dem står på kommer att gå in.

Så om oddset för att Helsingborg vinner över IFK Göteborg i fotboll med 3-1 är 3,00 och man satsar 200 kronor betyder det att utbetalningen blir 600 kronor. Av de 600 kronorna kommer då 400 kronor att vara ren vinst, om resultatet går in alltså. Som man förstår är decimalodds långt ifrån krångligt att läsa egentligen, det enda man måste tänka på är att det kanske inte alltid återspeglar hur stor/liten chans det är att resultatet går in. Man får använda sitt eget bondförnuft helt enkelt, inte alltid men ofta är det så att ju bättre utbetalning en satsning ger om den går in, desto mindre chans är det att den faktiskt gör det.

Populära 1×2

I Sverige när man spelar på sport online eller via Svenska Spels ombud samt lotter, kommer man märka att en variant är väldigt populärt. Denna kallas 1×2 och man ser den vanligtvis i lagsporter där det ena laget kan vinna, det kan bli oavgjort och andra laget kan vinna. Man spelar helt enkelt på resultat och det har blivit populärt på grund av att det är så väldigt enkelt. Spelstilen är mycket bra för att man som nybörjare ska komma igång och det krävs inte särskilt mycket för att göra en insats. Mer information om 1×2 odds varianten, finner man på ettkrysstvå.eu.

Brittiska odds och Moneyline-odds

Väljer man att spela på en bettingsajt som istället har brittiska odds, antagligen då en bettingsajt som drivs av ett brittiskt spelbolag, så kan det hända att man får se odds som skrivs som bråktal. Här skrivs alltså oddsen ut på samma sätt som vi skriver bråk när vi räknar i matematik. När man läser den här typen av odds betyder det i förlängningen att man måste tänka i två led istället för ett som med decimaloddsen. Om vi då tar exemplet från avsnittet ovan så kommer samma odds att se ut så här med brittiska odds; 2/1. Vi börjar med siffran till vänster om strecket, här visar den hur mycket vinst som insatsen kommer att ge om ens spel går in. Siffran till höger visar sin insats och tillsammans visar dem, precis som decimaloddset att om spelet går in vinner man två gånger sin insats plus insatsen. Så den största skillnaden här är att man delat upp vinst och insats i utskrivningen av oddset.

Moneyline odds

Så kommer vi då till det som kallas för Moneyline-odds. Detta kallas även för Amerikanska odds eftersom att det är på bettingsajter från amerikanska spelbolag vi kan stöta på dem. Gemensamt för alla de sporter som anses vara traditionellt amerikanska, så som basket, amerikansk fotboll, baseball och så vidare så måste varje match ha en vinnare.

Det slutar aldrig oavgjort vilket betyder att ett moneyline-odds bara kan ha två utfall. Men det blir krångligare, alla amerikanska odds räknas ut genom att dem baseras på multiplikationer à hundra dollar. Hur går det till? Jo om ett odds ger mer än dubbla pengarna så räknar man det som ett positivt odds. Alla odds som hamnar under dubbla pengarna räknar man som negativt. Det är liksom lite ”antingen eller” när man spelar med amerikanska odds.

Exempel på Moneyline bet

För att man ska förstå lite lättare hur det fungerar tar vi ett exempel; En baseballmatch ska spelas och hemmalaget är tippade favoriter. Oddset för att dem ska vinna är då -200 i moneyline-odds. Omvandlar vi samma odds till decimalodds ser det ut så här istället; 1,50. Alltså behöver man satsa 200 dollar för att vinna 100 dollar i det här fallet.

Vinner bortalaget istället och om man satsat på det så har dem ett decimalodds på 2,75 som i amerikanska moneyline-odds ser ut så här; +175. Så om man satsar på det kan man med en insats på 100 dollar vinna 175 dollar, viktigt att tänka på är att moneyline-odds aldrig innefattar den återbetalning av insatsen som man alltid får utöver vinstsumman om ens spel går in. Så, nu hoppas vi att man känner sig bekväm med att läsa odds på bettingsajter online! Och skulle det fortfarande kännas lite luddigt så lovar vi att det blir lättare med tiden.